"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Ιστορίες Χρηματοδότησης: Ο «Yπέροχος» Κόσμος των Χρηματοδοτούμενων ΜΚΟ ~ Για Ενα Εγώ και Μια Χούφτα Δολλάρια;

«Υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας»
Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Άμλετ»

Στην Κύπρο παρατηρήθηκε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο στη χρονική περίοδο πέριξ  του σχεδίου Αννάν. Οι ΜΚΟ ξεφύτρωναν από παντού σαν μανιτάρια. Πολλές από αυτές άρχισαν να δραστηριοποιούνται στον ούτω καλούμενω χώρο της «κοινωνίας των πολιτών». Ένας πραγματικός οργασμός οργανώσεων οι οποίες δήλωναν ότι αγωνίζονταν για τα ανθρώπινα δικαιώματα πλημμύρισαν το νησί. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οργανώσεις αυτές απέκρυπταν τη χρηματοδότηση τους και το ύψος της καθώς και την άμεση σχέση εξάρτησης τους από την πρεσβεία. Στην Κύπρο μία είναι η πρεσβεία.

Οι πλείστες ΜΚΟ βρίσκονταν τότε το μισθολόγιο της πρεσβείας των ΗΠΑ μέσω της οργάνωσης USAID. Το όλο εγχείρημα των ιμπεριαλιστών πατρόνων των Κυπριακών ΜΚΟ αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα. Αξίζει πραγματικά να δούμε αυτά τα προβλήματα μέσα από την κριτική που άσκησε ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός και τον τρόπο με τον οποίο προσάρμοσε στη συνέχεια την πολιτική του. Η κριτική του αφέντη σκιαγραφεί με μελανά χρώματα το ήθος και το χαρακτήρα πολλών από όσους έκτισαν τις καριέρες τους μέσα από την ανίερη σχέση τους με τον ιμπεριαλισμό.

Στις 16 Ιουνίου 2006 ο σύμβουλος για τις διπλωματικές σχέσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο Tom Miller [1] στέλνει ένα εμπιστευτικό τηλεγράφημα με τους ακόλουθους παραλήπτες:

Υπουργείο Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα
Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα
Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο
Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιέννη
Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στην ΕΕ στις Βρυξέλλες
 
Ο τίτλος του τηλεγραφήματος είναι: «Γιατί η Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο είναι Δυσλειτουργική»[2]; Στο τηλεγράφημα του ο αμερικανός διπλωμάτης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση με τους ΜΚΟ στην Κύπρο. Από την εισαγωγή του στο τηλεγράφημα διαβάζουμε:
«Η Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο είναι διασπασμένη, αδύναμη και κυριαρχούμενη από προσωπικές αντιδικίες
[...]

Το δυναμικό των ΜΚΟ να υπηρετήσουν σαν η κινητήρια δύναμη πίσω από τον συμβιβασμό στο Κυπριακό και τη συμφιλίωση ανάμεσα στην Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι τεράστιο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι δεν τα καταφέρνουν»[3]
 
Αξίζει πραγματικά τον κόπο να μελετήσετε το τηλεγράφημα για να δείτε τη μεθοδικότητα με την οποία προσεγγίζει το θέμα ο αμερικανός διπλωμάτης αλλά και ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις ίντριγκές και δολοπλοκίες ανάμεσα στους ΜΚΟ οι οποίοι - σύμφωνα πάντα με το διπλωμάτη - συχνά ανταγωνίζονται για το ποιός θα φάει από την πίτα των χρηματοδοτήσεων. Ο ίδιος ο διπλωμάτης συνιστά να ακολουθήσουν οι παραλήπτες της αλληλογραφίας του το χρήμα (follow the money) για να εντοπίσουν αυτή τη σύγκρουση. Ο αφέντης καίει κυριολεκτικά τους υποτακτικούς του παρουσιάζοντας τους ως εγωπαθείς ιντριγκαδόρους οι οποίοι αγωνίζονται με νύχια και με δόντια ο ένας ενάντια στον άλλο για μια φούχτα δολλάρια και με κινητήρια δύναμη ένα υπερτροφοδοτούμενο Εγώ.

Δίδει μάλιστα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με τη χρηματοδότηση που αφορά το πρόγραμμα Eνάντια στην Eμπορία Προσώπων (TIP). Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε με $300.000 κατά την περίοδο 2004-2006[4].
 
 
 
Μέσα από την αφήγηση του ο αμερικανός διπλωμάτης φωτογραφίζει κάποιους από τους συνεργάτες στο πρόγραμμα καθώς και τη συμπεριφορά τους.
Τα εμβόλιμα σχόλια δικά μας:
«Οι ΜΚΟ βρίσκονται συχνά να πολεμούν η μία την άλλη για ένα μικρό κομμάτι του μεριδίου των. Οργανώσεις οι οποίες εργάζονται στον ίδιο τομέα συχνά ανταγωνίζονται αντί να συνεργάζονται. Η Σουζάνα Παύλου του Μεσογειακού Ινστιτούτου Σπουδών Φύλου (MIGS)[5] και ο Δώρος Πολυκάρπου της Κίνησης για Ισότητα Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ)[6] σημείωσαν ότι οι μεγάλες σε αριθμό ανθρωπιστικές ΜΚΟ που καθοδηγούνται από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς ή άλλα δημόσια πρόσωπα σπανίως συνεργάζονται για κάποιο κοινό σκόπό».
[...]

«Η Mine Yucel σημείωσε ότι λόγω του μικρού μεγέθους της Κύπρου και των στενά οικογενειακών δικτύων, οι προσωπικές (και πολιτικές) διαφορες έχουν ένα τρόπο να διαχέονται στα θέματα της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε συχνά παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο στο δίκτυο ενάντια στην εμπορία προσώπων το οποίο χρηματοδοτείται από την πρεσβεία».
 
Εδώ έχουμε την άμεση παραδοχή ότι ήταν η πρεσβεία η οποία χρηματοδοτούσε τo δίκτυο των ΜΚΟ ενάντια στην εμπορία προσώπων. Η συμπεριφορά των συμμετέχοντων ΜΚΟ αναλύεται  στη συνέχεια του τηλεγραφήματος. Ο αμερικανός διπλωμάτης προχωρεί στη σκιαγράφηση του χαρακτήρα των πρωταγωνιστών και την εγωπάθεια τους:

«Οι ηγέτες των κύριων ΜΚΟ ενεργών στα θέματα εμπορίας προσώπων απεχθάνονται ο ένας τον άλλο και ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια στους εαυτούς τους παρά στο πρόγραμμα ενάντια στην εμπορία προσώπων. Μία εξαιρετικών προθέσεων προσπάθεια συντονισμού των δραστηριοτήτων των ηγετικών ΜΚΟ που εργάζονταν στο θέμα της εμπορίας προσώπων κάτω από την ομπρέλα μίας συμμαχίας ενάντια στην εμπορία κατέρρευσε κάτω από προσωπικές αντιδικίες και κατηγορίες διαφθοράς. Ο αρχηγός της ΚΙΣΑ Πολυκάρπου κατηγόρησε το σύζυγο της Τζούλιας Καλημέρη - διευθύντριας της βασισμένης στη Λεμεσό οργάνωσης Κέντρου Πληροφόρησης και Στήριξης Γυναικών ΑΠΑΝΕΜΙ [7]– ο οποίος κάποια στιγμή εργαζόταν στην ΚΙΣΑ ότι υπεξαίρεσε 7.000 λίρες Κύπρου από την οργάνωση. Η Καλημέρη υποκίνησε μία συγκαλυμμένη εκστρατεία δυσφήμησης ενάντια στον Πολυκάρπου και η όλη προσπάθεια του δικτύου ενάντια στην εμπορία προσώπων κατέρρευσε σε ένα κυκεώνα πικρίας και αλληλοκατηγοριών. Όλα αυτά είναι συνηθισμένα με βάση τα επίπεδα της Κυπριακής κοινωνίας πολιτών»[8].
 
Όμορφος κόσμος «ηθικός» Μη Κυβερνητικά οργανωμένος. Διερωτούμαι πραγματικά αν οι ιθαγενείς που αναφέρονται στο τηλεγράφημα γνωρίζουν για τα όσα τους σέρνει ο χρηματοδότης τους. Και αν δεν είναι αλήθεια διερωτούμαι αν έχουν τη στοιχειώδη ευθιξία να τον κυνηγήσουν νομικά.

Βέβαια σε αντίθεση με τους ιθαγενείς χρηματοδοτούμενους ο ιμπεριαλισμός γνωρίζει πολύ καλά τη δουλειά του. Οι δυσκολίες και οι αντιξοότητες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια του να συνεργαστεί με τους ντόπιους «ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών» οδήγησαν τις ΗΠΑ σε μία πιο προσεκτική πορεία:
«Το χτίσιμο μίας ζωντανής, δεσμευμένης και αποτελεσματικής κοινωνίας των πολιτών στην Κύπρο θα πάρει σημαντικό χρόνο»[9].
 
Ζούμε σήμερα το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού. Τα χρηματοδοτούμενα φερέφωνα της φωνής του αφέντη των που αλωνίζουν το δημόσιο βίο είναι πλέον διαλεγμένα με πολύ μεγάλη προσοχή. Αποτελούν δε την αφρόκρεμα της διζωνικής νομενκλατούρας.
 
Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~
Πηγές-Σημειώσεις
---------------------
2. Γιατί η Κοινωνία των Πολιτών στην Κύπρο είναι Δυσλειτουργική https://wikileaks.org/cable/2006/06/06NICOSIA918.html
και εναλλακτική πηγή:
http://cyprus.indymedia.org/sites/default/files/dysfancional_ngos.pdf
3. Μεταφρασθέν από:
«Civil society in Cyprus is fragmented, weak and riven by personal rivalries.  The elephant in the living room -- the Cyprus issue -- further distorts the NGO scene in Nicosia and restricts opportunities for Cypriot activists and
organizations to play a broader role on issues of more global concern.  We have surveyed a range of activists, academics, politicians and advocates to solicit their views on both the health of the local NGO community and prospects for the future of civil society here.  NGOs working in areas as diverse as public health, trafficking and drug addiction must contend with a heavily-politicized environment that is warped and distorted by the division of the island and three decades of enforced separation between the Greek Cypriot and Turkish
Cypriot communities.  Those activists brave enough to work directly on the Cyprus issue are at risk of being labeled "traitors" to their community. The potential for NGOs to serve as a driving force in the pursuit of a Cyprus
settlement and the reconciliation of the Greek Cypriot and Turkish Cypriot communities is tremendous.  The reality, however, falls well short of that mark.»
Από:
https://wikileaks.org/cable/2006/06/06NICOSIA918.html
και εναλλακτική πηγή:
http://cyprus.indymedia.org/sites/default/files/dysfancional_ngos.pdf
4. U.S. Government Funds Obligated for Anti-Trafficking in Persons Projects, Fiscal Year 2006  http://2001-2009.state.gov/g/tip/rls/rpt/83374.htm
και εναλλακτική πηγή:
http://cyprus.indymedia.org/sites/default/files/anti-trafficking_funds_2006_0.pdf
5. Η επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης του MIGS http://www.medinstgenderstudies.org/
6. Η επίσημη ιστοσελίδα της ΚΙΣΑ http://kisa.org.cy/
7. Η επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης ΑΠΑΝΕΜΙ http://apanemi.blogspot.com.cy/
8. Μεταφρασθέντα από:
«NGOs find themselves fighting each other for a share of what can only be described as a pretty small pie. Organizations working in the same area are driven to compete rather than cooperate.  Susana Pavlou of MIGS and Doros
Polycarpou of the NGO "KISA" (Action for Equality, Support and Anti-Racism) noted that the large number of humanitarian NGOs run by disparate academics, politicians or other public figures rarely join forces for a common cause.  Also, the deep fragmentation of the NGO community means that
organizations tend to be identified closely with the person leading them.  Polycarpou, for example, is not only the head of KISA, he is synonymous with KISA. (He is also one of the most outspoken, argumentative and eccentric NGO characters on the island.  Moreover, he was, until recently, employed full-time by the ROC,s welfare services). Mine Yucel noted that because of Cyprus' small-size and close family networks, personal (and political) disputes have a way of spilling over into civil society issues.  We have seen this phenomenon regularly in an Embassy-sponsored anti-trafficking network. The leaders of the principle NGOs active on trafficking issues despise each other and spend significantly more energy on themselves than on the problem of trafficking. A well-intentioned attempt to coordinate the activities of leading NGOs working on TIP under the umbrella of an anti-trafficking coalition broke down over personal rivalries and charges of corruption.  KISA head Polycarpou accused the husband of the Limassol-based APANEMI Director Julia Kalimeri -- who at one time had been employed by KISA -- of embezzling CYP 7,000 from his organization.  Kalimeri instigated a covert slander campaign against Polycarpou, and the whole exercise collapsed in a round of acrimony and recrimination. This is all pretty routine by the standards of Cypriot civil
society.»
Από:
https://wikileaks.org/cable/2006/06/06NICOSIA918.html
και εναλλακτική πηγή:
http://cyprus.indymedia.org/sites/default/files/dysfancional_ngos.pdf
9. Μεταφρασθέν από:
"Building a vibrant, engaged and effective civil society on Cyprus will take considerable time."
Από:
https://wikileaks.org/cable/2006/06/06NICOSIA918.html
και εναλλακτική πηγή:
http://cyprus.indymedia.org/sites/default/files/dysfancional_ngos.pdf

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις