"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Οι Πηγές Χρηματοδότησης της Διζωνικής Νομενκλατούρας

http://cyprus.indymedia.org/sites/default/files/usaid_act.jpg Ο δημόσιος διάλογος γύρω από το ρατσιστικό διζωνικό έκτρωμα είναι ιδιαίτερα φορτισμένος. Πολύ συχνά σε αυτό το διάλογο προκύπτει το θέμα της χρηματοδότησης της διζωνικής νομενκλατούρας από τις δυνάμεις του ιμπεριαλισμού. Τις περισσότερες φορές η κατηγορία εκστομίζεται ή/και αναπαράγεται ως επιχείρημα, χωρίς όμως να συνοδεύεται από τα απαραίτητα εκείνα στοιχεία που θα δείξουν στο λαό την αλήθεια του. Έτσι το ίδιο το
επιχείρημα αδυνατίζει και μοιάζει να είναι μία ανυπόστατη κατηγορία την οποία εκμεταλλεύονται οι επιφανείς διζωνιστές ώστε να παραπονεθούν για την «περιρρέουσα» ατμόσφαιρα και την «καταδίωξη» που υπόκεινται. Η αλήθεια βέβαια είναι αδύνατο να κρυφτεί.

Στην Κύπρο το ρατσιστικό απαρτχάιντ προωθείται λυσσαλέα μέσα από χρηματοδοτήσεις οι οποίες αγγίζουν σχεδόν κάθε φάσμα της καθημερινότητας. Οι χρηματοδοτήσεις προσώπων, φορέων, όμάδων, ΜΚΟ είναι ένα αληθινό φαινόμενο με τεράστιες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες διαστάσεις. Και όσο και αν το αρνούνται οι επιφανείς διζωνιστές, δυστυχώς για αυτούς, τα «υπέροχα» αρχεία του ιμπεριαλισμού τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.

Ο χρηματοδοτήσεις στην Κύπρο κινούνται ουσιαστικά υπό κάλυψη. Ο ουσιαστικός και κύριος όγκος των χρημάτων προέρχεται από δύο χώρες συμμάχους στο ΝΑΤΟ τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία. Εδώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε το παράδοξο της παρουσίας δύο συμμάχων της κατοχικής δύναμης ως παικτών που προωθούν τη «λύση». 

Οι χρηματοδοτήσεις υλοποιούνται μέσω της USAID και κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και της UNDP, στην περίπτωση των χρημάτων από τις ΗΠΑ και κάτω από τις ομπρέλες των EEA grants και του οργανισμού PRIO, στην περίπτωση της Νορβηγίας. Και είναι πολλά τα λεφτά!

Τα λεφτά από τις ΗΠΑ

Κύρια και σχεδόν μοναδική πηγή χρηματοδότησης της μορφής λύσης Αννάν προ του 2004 ήταν η οργάνωση USAID. Μέσα από τη συνεργασία της με τον ΟΗΕ στην Κύπρο και την UNDP, η USAID αλώνισε κυριολεκτικά την Κύπρο χρηματοδοτώντας τα πάντα σε μία προσπάθεια να διαμορφώσει το κλίμα για την επιθυμητή στον ιμπεριαλισμό λύση. Για να μιλήσουμε καθαρά και με αριθμούς με βάση τα στοιχεία της ίδιας της οργάνωσης το συνολικό ποσό που η οργάνωση «επένδυσε» στην Κύπρο  μέσα σε 30 χρόνια έφτανε τα 241 εκατομμύρια 821 χιλιάδες δολλάρια[1]!

Το μέγεθος της παρέμβασης της US AID το 2004 και της απέλπιδας προσπάθειάς της να προωθήσει με νύχια και με δόντια τη "λύση" Ανάν φαίνεται από την ανακοίνωση τύπου που η οργάνωση εξέδωσε δέκα μόλις μέρες πριν από το δημοψήφισμα.
Στην ανακοίνωση η οργάνωση υπόσχεται άμεση βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων δολλαρίων με τα 100 από αυτά άμεσα διαθέσιμα αν ο λαός της Κύπρου έλεγε Ναι στο δημοψήφισμα [2].
Τα λεφτά από τις ΗΠΑ συνεχίζουν να ρέεουν άφθονα μέχρι σήμερα. Και όπως ξεκάθαρα αναφέρει η ιστοσελίδα της UNDP στη Κύπρο:
«Η χρηματοδότηση από τη  USAID χρησιμοποιείται για πρωτοβουλιες της κοινωνίας πολιτών που στοχεύουν στο χτίσιμο της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της συνεργασίας και του κτισίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.» [3]
Τα λεφτά είναι της τάξεως των δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο.
Όλες σχεδόν οι ομάδες της κοινωνίας πολιτών που χρηματοδοτούνται και δραστηριοποιούνται στο διάλογο γύρω από το κυπριακό υποστηρίζουν τη Διζωνική. Μήπως αυτό το γεγονός είναι εντελώς τυχαίο;

Τα λεφτά από τη Νορβηγία
Στην περίπτωση των χρημάτων από τη Νορβηγία έχουμε το εξής ενδιαφέρον φαινόμενο.
Εκ πρώτης όψεως τα «EEA grants» μοιάζουν να είναι μία Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Αυτό άλλωστε λέει και ο τίτλος. Μάλιστα αναφέρονται και τα ονόματα των χωρών Ισλανδία και Λίχτενσταϊν. Περιδιαβάζοντας όμως στην ιστοσελίδα της οργάνωσης διαβάζουμε ότι:
«Για την περίοδο 2009-20014 τα «EEA grants» και οι χρηματοδοτήσεις από τη Νορβηγία έφτασαν τα €1.79 δισεκατομμύρια. Ναι καλά διαβάσατε δισεκατομμύρια. Από αυτά η Νορβηγία συνεισφέρει το 97%[4]. Για αποφυγή οποιαδήποτε παρεξήγησης αυτά τα χρήματα δεν έρχονται μόνον στην Κύπρο. Χρησιμοποιούνται στα 12 νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ισπανία και την Ελλάδα. Αξιοσημείωτη εδώ η «αλληλεγγύη» μίας χώρας που δεν ανήκει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις χώρες της Ένωσης.
Στην Κύπρο οι χρηματοδοτήσεις από τη Νορβηγία γίνονται με την ευλογία του κράτους. Ανάμεσα σε άλλα τα χρήματα διοχετεύονται σε ΜΚΟ:
«Ο στόχος του Πιστεύματος για τους ΜΚΟ είναι να ενδυναμώσει την ανάπτυξη της κοινωνίας και να ενδυναμώσει τη συνεισφορά προς την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αειφόρο ανάπτυξη στην Κυπριακή Δημοκρατία παρέχοντας χρηματοδότηση  σε προγράμματα ΜΚΟ σε επιλεγμένες περιοχές υποστήριξης» [5].
Το γεγονός ότι αυτές οι ΜΚΟ είναι σεσημασμένοι υποστηρικτές της διζωνικής είναι επίσης τυχαίο;
Η χρηματοδότηση από τη Νορβηγία παίρνει και επίσημη σφραγίδα το 2011 για την «ενδυνάμωση του δικοινοτικού διαλόγου»[6]. Οι φορείς που λαμβάνουν τα χρήματα του ιμπεριαλισμού με τις ευλογίες του κράτους είναι τυχαία άραγε που τάσσονται υπέρ της διζωνικής;

{Ο Γενικός Διευθυντής των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργίου υπογράφει τη συμφωνία}
Και ο ΔούPRIOς ακαδημαϊκός ίππος μέσω Νορβηγίας
Οι χρηματοδοτήσεις της διζωνικής νομενκλατούρας συμπληρώνονται με τον άλλο Κυβερνητικό Μή Κυβερνητικό Οργανισμό από τη Νορβηγία, το περίφημο PRIO (Peace Research Institute in Oslo), του οποίου το μοναδικό γραφείο εκτός Νορβηγίας βρίσκεται στην Κύπρο.
Το ιστιτούτο το οποίο μοιάζει να είναι ένα ανεξάρτητο ινστιτούτο που προωθεί την ειρήνη χρηματοδοτείται το ίδιο από την κυβέρνηση της Νορβηγίας και διάφορα υπουργεία [7]. Ένα ινστιτούτο για την ειρήνη χρηματοδοτείται κυρίως από μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.
Η Νορβηγία βέβαια είναι ένα από τα ιδρυτικά τελέχη της ΝοτιοΑτλαντικής Συμμαχίας γνωστής και ως ΝΑΤΟ. Ως τέτοια συμμετείχε και συμμετέχει σε όλες τις επιθετικές δραστηριότητες του Ιμπεριαλισμού συμπεριλαμβανόμενων των επιθέσεων στις γειτονικές μας χώρες του Ιράκ και Αφγανιστάν. Οι Νορβηγικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις με επιθετικές μονάδες και βομβαρδιστικά αεροσκάφη [8]. Μάλιστα οι ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού της Νορβηγίας Marinejegerkommandoen (MJK) και οι ειδικές δυνάμεις του Στρατού Ξηράς Hærens Jegerkommando (HJK) έχουν βραβευτεί για τη δράση τους στο Αφγανιστάν με την Προεδρική Έυφημη Μνεία των HΠΑ για τη "δράση" τους μέσα στα πλαίσια της "ειρηνευτικής αντιτρομοκρατικής" επιχείρησης του Ιμπεριαλισμού Enduring Freedom [8].
Όπως ξεκάθαρα τόνισε ο πολιτικός αναλυτής του Υπουργείου Αμύνης της Νορβηγίας Ragnhild Mathisen σε σεμινάριο του PRIO στις 22 Ιουνίου του 2006: "Χρειαζόμαστε να έχουμε ανεξάρτητους οργανισμούς όπως το PRIO να ερευνούν τις συνέπειες των στρατιωτικών εμπλοκών ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να μπορούν να προσαρμόζουν τις επιχειρήσεις τους στις πραγματικότητες των πεδίων" [9]. 

Είναι πραγματικά αβάστακτος τόσος «φιλειρηνισμός».

Ποιάν ατζέντα προωθεί λοιπόν το PRIO στην Κύπρο; Μας το λέει το ίδιο:

«Από τη δημιουργία του το 2005, το κέντρο του PRIO στην Κύπρο λειτουργεί ως ένα ανεξάρτητο, δικοινοτικό ερευνητικό κέντρο. Το Κέντρο είναι δεσμευμένο στην έρευνα και το διάλογο. Ο στόχος του είναι να συνεισφέρει σε ένα πληροφορημένο δημόσιο διάλογο γύρω από τα θέματα κλειδιά σχετικά με ένα τελικό συμβιβασμό του Κυπριακού προβλήματος. Φιλοδοξία του είναι να το πετύχει μέσω της εγκαθίδρυσης και διασποράς πληροφοριών, μέσω της προσφοράς νέας ανάλυσης και μέσω της εξυπηρέτησης του διαλόγου"[10].

Είναι άραγε τυχαίο ότι οι ερευνητές του ιδρύματος στην Κύπρο από την ίδρυση του μεχρι σήμερα ανήκουν στις τάξεις των πλέον επιφανών διζωνιστών;
Μία επίσκεψη στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του ιδρύματος του έτους 2013 αποκαλύπτει ότι το ίδρυμα ξοδεύει για μισθούς 49 227 336 Νορβηγικές κορώνες και πέραν των 35 εκατομμυρίων σε projects [11]. Βέβαια δεν παρουσιάζει αναλυτικά τα χρήματα και τους προορισμούς τους. Πόσα άραγε από τα χρήματα της Νορβηγικής κυβέρνησης κατέληξαν στην Κύπρο; Πόσα έκτισαν ακαδημαϊκές και άλλες καριέρες για τους επιφανείς διζωνιστές; Ποιός ελέγχει αυτά τα χρήματα;

Στην πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του PRIO με τίτλο: «Ενδυναμώνοντας την κοινωνία πολιτών στην επίλυση συγκρούσεων – Προτάσεις προς τους διεθνείς δωρητές για τη σχέση τους με το κυπριακό ενδο-κοινοτικό κίνημα» [12] το 2013 οι καθηγητές του παναπιστημίου του Μάντσεστερ Birte Vogel και Oliver P. Richmond προσπαθούν να χαράξουν τη νέα γραμμή για τους χρηματοδότες του διζωνικού ρατσισμού. Με την πεντακάθαρη γλώσσα των υπηρετών της διεθνούς άρχουσας τάξης προσπαθούν να δώσουν κατεύθυνση στους σχεδιασμούς της. Οι συμβουλές τους προς τους διεθνείς δωρητές-υποστηρικτές της «λύσης» είναι:

• Στο συμβολικό επίπεδο προσφέρετε εγκυρότητα, προβάλλοντας μία ρητορική που ζωγραφίζει τους μετόχους στο ενδοκοινοτικό κίνημα ως παραδειγματικούς ειρηνιστές ώστε να αντιμετωπιστεί η εθνικιστική κακοφωνία που τους παρουσιάζει ως προδότες ή ως απειλή για την πολιτική τάξη.

• Στο υλικό επίπεδο προσφέρετε θμελιώδη χρηματοδότηση αντί υπό προυποθέσεις χρηματοδότησα και τεχνική υποστήριξη

• Στο επίπεδο εγκατάστασης προτύπων εγκυροποιήστε την αποδεκτική και συνεργατική φιλοσοφία του κινήματος

• Στο επίπεδο projects παρέχετε υποστήριξη στα πολλά projects τα οποία επιδιώκουν να υποβοηθήσουν την συμβίωση και τη συνεργασία συμπεριλαμβάνοντας αυτά σε σχολεία, την ακαδημία, τα διάφορα επαγγέλματα, την πολιτική, την οικονομία και το εμπόριο, τον τουρισμό, την πολιτιστική κληρονομιά κτλ. 
Ζούμε σήμερα την κορύφωση των προσπαθειών του ιμπεριαλισμού και των τοπικών πρακτόρων του για την προώθηση του διζωνικού ρατσισμού ως την τελική «λύση» του κυπριακού προβλήματος.

Οι επιφανείς διζωνιστές έχουν άμεση πρόσβαση στις πηγές χρηματοδότησης του ιμπεριαλισμού και λαμβάνουν κατ’ ευθείαν τις κατευθυντήριες γραμμές τους από αυτόν.
Ακολουθώντας τη διαδρομή του χρήματος και βρίσκοντας τα πρόσωπα και τους οργανισμούς που εμπλέκονται θα κατανοήσουμε πολύ καλύτερα τα κίνητρα και τα επιχειρήματα των.
Και θα τους δούμε όλους καθαρά ως τα αντηχεία της φωνής του αφέντη των.


Σόλων Αντάρτης ~ solon_antartis@yahoo.com
~~~~~~~~~~~~~

Πηγές-Σημειώσεις
----------------------
1. Η έκθεση της USAID για τα πεπραγμένα του Λογιστικού Έτους 2006
Από:
https://web.archive.org/web/20090727042900/http://www.usaid.gov/policy/budget/cbj2006/ee/pdf/cy_complete05.pdf

2. Μεταφρασθέν από:
FOR IMMEDIATE RELEASE
April 15, 2004
Contact: USAID Press Office
BRUSSELS, BELGIUM - The Administrator of the U.S. Agency for International Development (USAID), Andrew S. Natsios, pledged up to $400 million dollars, pending congressional authorization, to support peace and cooperation between Greek Cypriot and Turkish Cypriot communities. The pledge was made at the European Union (EU) sponsored Cyprus Pre-Donors Conference, and is contingent upon passage in both communities of the April 24 referendum. $100 million of that amount will be available immediately, and the additional $300 million will be requested in future budgets.
"By offering this concrete demonstration of support, the United States is signaling its commitment to the people of Cyprus," said Administrator Natsios in his official remarks at the conference in Brussels. "It is our sincere hope that working together with the international community the people of Cyprus can put the decades of frustration and pain behind them and move forward towards a united, prosperous, and peaceful country."
These funds will support the implementation of the United Nations Plan for Cyprus, through property restitution and compensation, relocation assistance, and support to institutions that will be created under the Plan. These institutions represent an investment in the stability of the region and will help provide the critical support needed to implement the plan effectively and ensure a permanent settlement.
Since 1975, the U.S. has given over $234 million dollars to Cyprus to support technical assistance, public infrastructure, environmental management, public health, urban renewal, and historic restoration. USAID will continue to fund its longstanding Bicommunal Development Program, as well as educational programs, currently totaling over $13 million in annual assistance.
Από:
https://web.archive.org/web/20060325221520/http://www.usaid.gov/press/releases/2004/pr040415.html

3. Μεταφρασθέν από:
Funding from USAID is used for civil society initiatives aimed at peacebuilding, reconciliation,cooperation and confidence building between the two communitiies.
Από:
http://www.cy.undp.org/content/cyprus/en/home/operations/funding_delivery.html#

4. «For the period 2009-14, the EEA Grants and Norway Grants amount to €1.79 billion. Norway contributes around 97% of the total funding.»
Από:
http://www.eeangofund.org.cy/

5. «The objective of the Fund for Non-Governmental Organisations is to strengthen civil society development and enhance contribution to social justice, democracy and sustainable development in the Republic of Cyprus by providing financing to NGO projects in selected areas of support.»
Από:
http://www.eeangofund.org.cy/

5. Cyprus agreements to strenghten bi-communal dialogue
Last updated: 14.12.2011 // The EEA and Norway Grants are helping to facilitate dialogue between the two communities on the divided island of Cyprus. A large proportion of the funds provided in the period up to 2014 are earmarked for civil society support. The Memoranda of Understanding were signed in Nicosia 12 December.
"The physical division of the island is hardly conducive to fostering dialogue and understanding between the two communities. Through the EEA and Norway Grants, we will continue efforts to forge contacts between north and south at grass-roots level. Such dialogue could help Cyprus to find a solution to this protracted conflict in the long term", said Norwegian Foreign Minister Jonas Gahr Støre.
Cyprus will receive €7.85 million through the EEA and Norway Grants in the period up to 2014. About 25 percent of this amount is earmarked for civil society support, including a Fund for Non-Governmental Organisations which will give priority to projects involving both the Greek Cypriot and the Turkish Cypriot communities.
Από:
http://www.eu-norway.org/news1/Cyprus-agreements-to-strenghten-bi-communal-dialogue/#.VePncvQnI8J

6. «Major sources of funding include the Research Council of Norway, Norwegian government ministries, the European Comission and a variety of international organizations and foundations.»
Από:
https://www.prio.org/About/


8. Μεταφρασθέν από:
"We need to have independent bodies like PRIO to do research on the consequences of military engagements in order for the military forces to be able to tailor their operations to the realities in the field."
Από:
http://www.regjeringen.no/en/dep/fd/aktuelt/taler_artikler/politisk_ledelse/politisk-radgiver-mathisen/2006/female-soldiers-militarization-or-peacek.html?id=420761

9. "Since its inception in 2005, the PRIO Cyprus Centre (PCC) has functioned as an independent, bi-communal research centre. The Centre is committed to research and dialogue. Its aim is to contribute to an informed public debate on key issues relevant to an eventual settlement of the Cyprus problem. Its ambition is to achieve this through the establishment and dissemination of information and by offering new analysis, and through facilitating dialogue."
Από:
https://cyprus.prio.org/

10. Από την ετήσια έκθεση του PRIO για το 2013 εδώ: http://file.prio.no/Publications/AnnualReport2013/
Στις σελίδες 39-43


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις