"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

5 λεπτά...



http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSAACx8DHYWr1N0yQ6Qdnk5fFjpIjRjUjxL4apoKwBh1obhZjQq:www.neopolis.gr/images/usrImage/0540243001389295185.jpgΔεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθένας από μας σε κάθε δεδομένη στιγμή έχει ένα στόχο που θέλει να πετύχει. Κάποιοι θέλουν απλά να βελτιώσουν την υγεία τους και είναι και κάποιοι άλλοι που το θέμα της υγείας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κάποιοι άλλοι θέλουν να φτιάξουν τη σχέση τους ή να βρουν την σχέση που δεν είχαν
ποτέ, αυτήν την σχέση μέσα στην οποία να μπορούν να είναι ο εαυτός τους και να είναι η ψυχή τους ελεύθερη. Κάποιοι άλλοι πάλι, θέλουν να πετύχουν μια προαγωγή ή πολύ περισσότερο να εξασφαλίσουν μια δουλειά απλά για να επιβιώσουν,  ενώ άλλοι έχοντας διαφορετικές προταιρεότητες θέλουν να έχουν μια πιο πνευματική πορεία μπορώντας ανά πάσα στιγμή να συνομιλούν με αυτό που λέμε ‘ανώτερος εαυτός’ ή θεία παρουσία.

Όπως και να ‘χει, όλοι μας ψάχνουμε και επιδιώκουμε κάτι ανά πάσα στιγμή. Είναι πολλοί που σε αυτό το σημείο θα έφερναν ένσταση και θα έλεγαν πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει γι αυτούς, επειδή  το μόνο που επιζητούν είναι ηρεμία στο μυαλό  και στην ψυχή τους. Επιζητούν έστω για μια στιγμή να μπορούσε το μυαλό τους να σταματούσε να σκέφτεται και να υπάρχει μια διέξοδος από αυτό το πυκνό πλέγμα των σκέψεων που βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία και ζητά την προσοχή τους για κάθε δευτερόλεπτο.

Θα έλεγα ωστόσο, ότι και σε αυτήν ακόμα την περίπτωση που κάποιος λέει ότι δεν θέλει τίποτα, ούτε άλλη υγεία, ούτε άλλα λεφτά, ούτε άλλη ευτυχία ή αναγνώριση παρά μόνο λίγες στιγμές ηρεμίας, ότι και πάλι κάτι επιζητά και που και αυτό απαιτεί ότι και όλοι άλλοι στόχοι προκειμένου να τους επιτύχουμε.

Τώρα τι είναι άραγε αυτό, που πράγματι είναι χρήσιμο  αν όχι απαραίτητο για την επιτυχία όλων μας των στόχων; Ακόμα και σε όλες τις περιπτώσεις που οι άνθρωποι ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη αναπτύξει τους μηχανισμούς που τους εξασφαλίζουν την όποια επιτυχία, θα έλεγα ότι αυτό που προτείνω  θα έκανε την κάθε προσπάθεια και τον κάθε μηχανισμό πολύ πιο σύντομο  και αποτελεσματικό.

Λοιπόν, να ‘μάστε στο διαταύτα. Αυτό που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή μας ριζικά και να φέρει καρπούς σε κάθε μας προσπάθεια και πολύ πιο σύντομα και εύκολα από ότι συνήθως είναι πέντε λεπτά σιωπής κάθε μέρα, (τουλάχιστον) για δύο φορές την μέρα.

Έχετε προσέξει ότι τελειώνει η κάθε μας μέρα και δεν είχαμε πέντε λεπτά τουλάχιστον καθόλη την διάκεια της μέρας για να μείνουμε πραγματικά μόνοι με τον εαυτό μας; Ακόμα και οι στιγμές που μένουμε μόνοι μας δεν είναι στιγμές πραγματικής ησυχίας γιατί οι σκέψεις μας δεν ησυχάζουν ποτέ. Ακόμα και στο αυτοκίνητο όταν είμαστε μόνοι οι λογισμοί τρέχουν πιο γρήγορα από ότι ορίζουμε εμείς. Πολύ περισσότερο,  η προσοχή ούτως ή άλλως αποσπάται από διάφορα εξωτερικά ερεθίσματα και επομένως δεν επικρατεί πραγματική ησυχία και σιωπή στο μυαλό μας. 

Αναρωτιέμαι μερικές φορές πόσα ουσιατικά πράγματα διαφεύγουν της προσοχής μας δεδομένου ότι τελειώνει η μια μέρα μετά την άλλη και περνούν οι μέρες, οι μήνες και στην ουσία ολόκληρη η ζωή μας, αφήνοντας τόσο σημαντικά πράγματα να να περνούν απαρατήρητα. 

Το θέμα όμως είναι ότι την ώρα που μένουμε στη σιωπή για πέντε λεπτά και ιδιαίτερα με κλειστά τα μάτια για να εμποδίσουμε  τα εξωτερικά ερεθίσματα από το να αποσπούν την προσοχή μας, πετυχαίνουμε να μιλήσουμε με την ίδια τη ψυχή μας και όχι με το μυαλό μας όπως κάνουμε κάθε άλλη στιγμή κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το μυστικό είναι να κλείσουμε τα μάτια και να αναπνέουμε αργά και βαθιά έχοντας μόνο την πρόσθεση να φέρουμε όσο πιο πολύ οξυγόνο σε όλα μας τα όργανα. Εστιάζουμε στην αναπνοή και αφήνουμε οποιεσδήποτε σκέψεις να περάσουν ανεμπόδιστα από το μυαλό μας. Τις πρώτες φορές θα ακούμε μια βαβούρα από ασταμάτητες σκέψεις να τρέχουν στο μυαλό μας αλλά ποτέ δεν κρίνουμε και δεν αγωνιούμε πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή που το μυαλό θα αδειάσει. 

Συνεχίζουμε τις αναπνοές και μέρα με τη μέρα παρατηρούμε ότι οι σκέψεις της καθημερινότητας μειώνονται και τη θέση τους παίρνουν αναπάντεχες σκέψεις που απασχολούν κυρίως την καρδιά μας. Το ένστικτο μας ξεκινά να ενδυναμώνεται και η ψυχή μας φέρνει  τις πρώτες απαντήσεις ή ενδεχομένως τις ερωτήσεις που είναι πιο σημαντικές για την ύπαρξη μας. Ακόμα και απαντήσεις σε πρακτικά ερωτήματα, που αφορούν την καθημερινότητα μας, για τα οποία επιζητούμε τις λύσεις χωρίς να μπορούμε ωστόσο να υποψιαστούμε ποιο μπορεί να είναι το πρώτο βήμα στην επίλυση του ζητήματος. 

Όταν λέμε ‘σημαντικά ερωτήματα για την ύπαρξη μας ‘ δεν σημαίνει απαραίτητα ένα πνευματικής σημασίας ζήτημα αλλά σημαίνει ωστόσο οποιδήποτε ζήτημα έχει μεγάλη προτεραιότητα στη ζωή μας προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής μας και επομένως να ανακουφιστεί και ευτυχήσει η ύπαρξη μας. Αναπάντεχες απαντήσεις που δεν είχαμε προηγουμένως σκεφτεί από μια εσωτερική φωνή όπως π.χ. ‘ξεκίνα την γυμναστική σου’, ‘τηλεφώνησε στον τάδε’, είναι απλά παραδείγματα για το τι μπορεί να έχει ανάγκη η ψυχή μας ή για το τι είναι απαραίτητο να γίνει προκειμένου να φτάσουμε στον συγκεκριμένο μας στόχο ή απλά να ηρεμήσει η ψυχή μας. Εξάλλου, ακόμα και αν πάρουμε τη συμβουλή ότι π.χ. πρέπει να επαναφέρουμε τη γυμναστική στη ζωή μας πολύ πιθανό χωρίς να μπορούμε να το συσχετίσουμε άμεσα να είναι ένα μικρό αλλά απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης μας και επομένως της διεκδίκησης μιας προαγωγής. 

Οι απαντήσεις που παίρνουμε τόσο αυθόρμητα τη στιγμή που σταματάμε να διεκδικούμε τον έλεγχο πάνω στις σκέψεις μας, είναι απαντήσεις τις οποίες παίρνουμε από αυτό που αποκαλούμε ‘ανώτερο εαυτό’. Ο ανώτερος μας εαυτός είναι αυτός ο οποίος γνωρίζει ποιοι είμαστε στ’ αλήθεια  και τι έχουμε ανάγκη πραγματικά. Είναι σημαντικό επομένως να αφιερώνουμε 5 λεπτά τουλάχιστον την ημέρα για να αποφορτιζόμαστε από όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα της ημέρας και ταυτόχρονα να φορτίζουμε την ψυχή και το πνεύμα μας. Πέντε λεπτά στη σιωπή με την προσοχή μας στραμμένη στην αναπνοή μας αναζωγονεί όλα μας τα όργανα και οξύνει το ένστικτο μας. Μετά από μια βδομάδα αφοσιωμένοι σε αυτήν την τενχική θα διαπιστώσετε ότι έχετε πιο πολλή ενέργεια, συγκέντρωση ενώ θα δείτε επίσης ότι οι αποφάσεις σας σε απλά καθημερινά πράγματα είναι πιο ευθείς και ξεκάθαρες. 

Μια ζωή χωρίς παύση για ένωση με τον αώτερο μας εαυτό και καλλιέργεια του ενστίκτου μας, μας καθιστά έρμαια του χρόνου. Απλά μεγαλώνουμε χωρίς ωστόσο να ωριμάζουμε με συνειδητό τρόπο. 

Η ζωή, μας παρασέρνει από την μια μέρα στην άλλη άντι να την ορίζουμε εμείς επειδή πολύ απλά δεν αφιερώνουμε πέντε λεπτά για να ηρεμήσουμε και να ανασυγκρωτηθούμε. 

Ας αλλάξουμε τακτική και ας χτίζουμε τη ζωή μας με βάση αυτά που πραγματικά επιθυμούμε, παρά να αφήνουμε  τα γεγονότα να μας προλαβαίνουν κι εμείς να τα τρέχουμε ξωπίσω.... 

του Φύλακα Άγγελου
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις