"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κυπριακή Οικονομία: Στο 65% τα NPLs των 30 μεγάλων χρεωστών της Τράπεζας Κύπρου

http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSBZN-hAWwVsjVx3eWejnDfF50VWzY5Xx76GMLZo-Zv1qTQ1D2R:1.bp.blogspot.com/-4NHAsmRybHg/Uo85Kpjfr6I/AAAAAAAAAuY/14vXcCw0hWw/s1600/euro.jpgΤα δύο τρίτα από τα δάνεια των έξι και πλέον δισεκατομμυρίων ευρώ που έλαβαν οι τριάντα μεγαλύτεροι χρεώστες της Τράπεζας Κύπρου δεν εξυπηρετούνται, σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η ΚΤ δείχνουν τη δυστοκία που υπάρχει
στην είσπραξη των μεγάλων χρεωστών αλλά και τη μεγάλη τρύπα που ανοίγει για τον ισολογισμό της Τράπεζας η έκθεση σε μικρή ομάδα μεγάλων χρεωστών.
Σε συνέντευξη του στο Mega, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο διοικητής της ΚΤ έστειλε αυστηρό μήνυμα στους μεγάλους χρεώστες κάνοντας λόγο για μέτρα που θα λάβουν οι τράπεζες για να εισπράξουν το λαβείν τους. 



Λίγες μόνο μέρες μετά το διορισμό παραλήπτη σε εταιρείες του ομίλου Libra, ο κεντρικός τραπεζίτης έκανε λόγο για διορισμό διαχειριστή σε εταιρείες που δείχνουν απροθυμία να συνεργαστούν. 


«Αυτοί που δεν συνεργάζονται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται διαφορετικά», είπε ο Πανίκος Δημητριάδης. 


Με βάση τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα Κύπρου, που έχει το 40% της δανειστικής αγοράς, το ύψος των μη εξυπηρετουμένων δανείων έφθασε στο τέλος Σεπτεμβρίου το 47% και η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ανεβαίνει. 



Ο διοικητής αποκάλυψε ότι περίπου τα δύο τρίτα των δανείων των 30 μεγάλων οφειλετών είναι μη εξυπηρετούμενα ενώ στις υπόλοιπες επιχειρήσεις και στα νοικοκυριά είναι 40%. 


Είπε ότι «τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μεγάλων 30 μεγάλων οφειλετών πρέπει να μπουν σε διαφορετική βάση τα δάνεια των μεγάλων οφειλετών και τα δάνεια των υπόλοιπων επιχειρήσεων και του κόσμου, δηλαδή τα νοικοκυριά». 


Με βάση τα στοιχεία που είδαν κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, οι 22 μεγαλύτεροι χρεώστες της BOCY, κυρίως εταιρείες ανάπτυξης και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οφείλουν στην τράπεζα κοντά στα €6 δις. 
 
Με βάση την έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος της ευρωπαϊκής επιτροπής, η τράπεζα κάνει ενέργειες για να εισπράξει τις οφειλές της από τους 22 οφειλέτες. 


Το ύψος των NPLs των μεγάλων χρεωστών φθάνει το ένα τέταρτο περίπου του κυπριακού ΑΕΠ και περιορίζει σημαντικά την δυνατότητα της τράπεζας να χρηματοδοτήσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
«Πρέπει να δώσουμε το βάρος στην είσπραξη των μεγάλων δανείων αλλά πρέπει να γίνει αυτό με ταχύτατους ρυθμούς, ώστε να επανέλθει και η εμπιστοσύνη», είπε ο κ. Δημητριάδης. 


«Σίγουρα υπάρχουν αποτελέσματα αλλά πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και είναι αυτό που αναμένεται και από τους πιστωτές μας. Ο κ. Hourican το αντιλαμβάνεται αυτό και λαμβάνει τα μέτρα που χρειάζονται», ανέφερε για τον CEO της Τράπεζας. 


Είπε ότι δεν ξέρει αν έχουν γίνει πολιτικές παρεμβάσεις και τόνισε ότι αν έχουν γίνει, αυτό δεν βοηθά. 


Αυτές οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να βοηθηθεί η Τράπεζα και οι ίδιοι. Αυτοί που δεν συνεργάζονται τότε τα μέτρα θα είναι διαφορετικά, είπε. 


Τόνισε με έμφαση ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν είναι συνεργάσιμες γιατί δεν πλήρωναν καν τους τόκους των δανείων. 


«Ακόμη δεν έχουμε φθάσει στο σημείο οι τράπεζες και ειδικά η Τράπεζα Κύπρου να χρηματοδοτήσει με νέα χρήματα την οικονομία», είπε ο διοικητής. 


Αν και η Τράπεζα έχει επαρκή κεφάλαια, είπε ο διοικητής, πρέπει να γίνουν πολλά που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ώστε η τράπεζα να μην χρειαστεί επιπρόσθετα κεφάλαια. 


Για το ύψος των επιτοκίων είπε ότι «αυτοί που εξυπηρετούν τα δάνεια τους πληρώνουν το κόστος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και είναι ένας από τους λόγους που τα επιτόκια στην χώρα μας είναι τόσο ψηλά».



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις