"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τί εστί….Alexander Downer…

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRlj7iuHJF4MB7Qvd92g4n_GPHnxaeV2yRRhzQYCHF774WTPgDOAA:www.abc.net.au/reslib/200607/r96317_291592.jpgΤου Μάριου Μιχαήλ*

Στον κόσμο της διεθνούς διπλωματίας, είναι πολύ γνωστό ότι τα παιχνίδια της σκακιέρας είναι πολλά, και οι κινήσεις που γίνονται δεν είναι πάντοτε σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού. Πολύ γνωστό, και πολύ διαδεδομένο…


Όταν όμως τα παιχνίδια με τέτοιες τακτικές τα βλέπει κανείς να γίνονται σε σώματα και σύνολα όπως αυτό του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τότε τα πιο πάνω παίρνουν μία τελείως ξεχωριστή και διαφορετική σημασία.

Ο λόγος περί του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αυστραλού στην υπηκοότητα, Alexander Downer. Γεννηθείς εν έτει 1951, στην Αδελαίδα της Αυστραλίας, το πρόσωπο αυτό έχει δεχτεί ευρεία κριτική για τις θέσεις του, κινήσεις του στα θέματα του Κυπριακού, κάτι που μου κέντρισε το ενδιαφέρον, να μελετήσω το ποιόν του, να ρίξω λίγο φώς στα έργα και ημέρες του.

Και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον συγκλονιστικά. Άς ανατρέξουμε λίγο στο πώς έχει καταφέρει ο κος Downer να απασχολήσει την διεθνή σκηνή.

Πρώτα να αναφερθεί ότι είναι μέχρι σήμερα, ο άνθρωπος με την μεγαλύτερη θητεία στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αυστραλίας, διανύοντας εκεί μια πορεία 12 ετών.

Σπουδασμένος στην Μεγάλη Βρετανία, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο του Νewcastle, το σίγουρο είναι ότι τα έργα του δεν ήταν πάντοτε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δεοντολογίας. Ας δούμε λοιπόν…

Το 1999, κατηγορήθηκε ότι διέταξε τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, να κατασκοπεύσουν την κυβέρνηση του Ανατολικού Τιμόρ, ενώ το 2003 υπέγραψε μαζί τους μια συμφωνία για τα κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου του Τιμόρ, μια συμφωνία η οποία κατακρίθηκε ότι ήταν εις βάρος των συμφερόντων του Τιμόρ, καθώς τα κοιτάσματα, ενώ βρίσκονται πιο κοντά στο Τιμόρ, η Αυστραλία ισχυρίστηκε ότι της ανήκουν, βάσει συνθήκης υπογραμμένης από τον στρατηγό Suharto, το 1989.

Το 2003, ο Downer κατηγορήθηκε ότι κατακράτησε αναφορές της κατασκοπείας της χώρας του, πρίν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Bali, όταν έχασαν την ζωή τους, πέραν των 200 ατόμων. Ο ίδιος είπε ότι οι πληροφορίες δεν ήταν τόσο συγκεκριμένες, που να δικαιολογούν την δημοσίευσή τους στο κοινό της Αυστραλίας. Να σημειωθεί ότι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων στις επιθέσεις, ήταν Αυστραλοί υπήκοοι.

Το 2005, κατηγορήθηκε από Κινέζο φυγά διπλωμάτη, ότι συνεργαζόταν στενά με την πρεσβεία της Κίνας στην Canberra της Αυστραλίας, “δίνοντας μέχρι και συμβουλές στην Κινεζική κυβέρνηση για το τρόπο χειρισμού δύσκολων πολιτικών καταστάσεων”.

Τον Άυγουστο του 2006, ο Dr. John Gee, πρώην επιθεωρητής οπλικών συστημάτων, ισχυρίστηκε ότι ο Downer είχε το 2004 κατακρατήσεις πληροφορίες οι οποίες έλεγαν ότι η έρευνα για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, ήταν στην βάση της λανθασμένη.

Ένα μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο του 2006, λέχθηκε ότι έξι μήνες πρίν την εισβολή στο Ιράκ το 2003, ο Downer ισχυρίστηκε ότι τυχόν συμμετοχή της Αυστραλίας στην εισβολή, θα ήταν εμπορικώς κερδοφόρα κίνηση για τη χώρα. Ο Downer ισχυρίστηκε ότι άν η Αυστραλία έμπαινε στον πόλεμο, η Αμερική θα αγόραζε όλη την παραγωγή σιταριού της Αυστραλίας. Τώρα, άν χάνονταν και ορισμένοι Αυστραλοί, αυτά συμβαίνουν, κατά τον κο Downer…

Πιο κάτω, παραθέτω δήλωση του ιδίου, αναφορικά με την υπόθεση κατασκοπείας συνομιλιών, ακόμα και της Μέρκελ από τους Αμερικανούς. Τάδε έφη ο κος Downer…

“Ήταν λάθος η παραδοχή (κατασκοπείας) του Obama. Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να χειριστεί κανείς αυτά τα θέματα, είναι να παραμείνει με την πατροπαράδοτη φόρμουλα ότι δεν επιβεβαιώνεις ούτε αρνείσαι τις κατηγορίες σε σχέση με την κατασκοπεία, επειδή όσο περισσότερο αρχίζεις να δίνεις εξηγήσεις, τόσο περισσότερο θα μπλέκεσαι σε φασαρίες με το πέρασμα του χρόνου…”

Και συνεχίζει ακάθεκτος ο κος Downer, λέγοντας ότι “όλα έχουν να κάνουν με την αξία των ικανοτήτων μιας χώρας στην κατασκοπεία. Αυτή είναι η άποψή μου, ώς κάποιος ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει εις βάθος αυτές τις ικανότητες της χώρας μου, και θεωρώ ότι είναι ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο για μια χώρα”.

Και εγείρω τώρα ένα απλό ερώτημα. Όταν ένας απλός άνθρωπος όπως ο γράφων, με μια έρευνα λίγων λεπτών, κατάφερε να βρεί τέτοια στοιχεία, για ένα άτομο το οποίο κατέχει μια τέτοια θέση σε ένα τέτοιο οργανισμό, τότε διερωτούμαι α. Πόσα περισσότερα στοιχεία θα έχουν στην διάθεσή τους για τον άνθρωπο αυτό οι μυστικές υπηρεσίες μιάς χώρας, και β. Τελικά πόσος διαβρωμένος είναι ένας οργανισμός όπως αυτός των Ηνωμένων Εθνών, ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί, και άν τελικά αξίζει τον κόπο να καταγγέλει κάποια χώρα με ψηφίσματα, τις όποιες αξιώσεις και αιτήματά της.

Αυτά εν ολίγοις περί κου Downer. Έχω γράψει τα πιο πάνω κυρίως για προβληματισμό, και για επαναπροσδιορισμό κάποιων πραγμάτων από τους απλούς πολίτες που μας διαβάζουν για το πρόσωπο του συγκεκριμένου “συμβούλου”…

*Ο Μάριος Μιχαήλ, είναι 40 ετών, γεννημένος στην Λευκωσία, έχει σπουδάσει Ξενοδοχειακές Επιστήμες στο Frederick Institute of Technology, και είναι μέλος του Επαρχιακού Συμβουλίου Λευκωσίας και της Ανωτάτης Συγκλήτου της Συμμαχίας Πολιτών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις