"...τ' αληθινό μπόι τ' ανθρώπου μετριέται πάντα με το μέτρο της λευτεριάς..." Γιάννης Ρίτσος --- "...το σκοτάδι δεν μπορεί να διώξει το σκοτάδι. Μόνο το φως μπορεί να το κάνει αυτό. Το μίσος δεν μπορεί να διώξει το μίσος. Μόνο η αγάπη μπορεί να το κάνει αυτό..." Martin Luther King --- "..από μεν ησυχίης και ραθυμίης ή δειλίη αύξεται, από δε τής ταλαιπωρίης και των πόνων αι ανδρείαι... Ιπποκράτης --- "...είναι αδύνατο να θεωρείται ελεύθερος αυτός που είναι δούλος στα πάθη του και κυριαρχείται από αυτά..." Πυθαγόρας
  • Ο καρκίνος είναι ένας μύκητας ... ΚΑΙ είναι ιάσιμος!

  • Πατρίδα δεν είναι το κράτος

  • Θεραπεύστε το πεδίο σας – Θεραπεύστε το σώμα σας

  • Έχουμε φτάσει στο σημείο...Τώρα!

  • Το πραγματικό πρόσωπο της Ευρώπης - μια άλλη προσέγγιση

  • Η άγνωστη γνωστή πραγματικότητα που ζούμε!

  • ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΣΟΥ, ΕΙΝΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ!

  • ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΘΕ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ!!!

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία για την τύχη της Γερουσίας

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQwraal7E43wxZzBhkRk_NHNoTHXwbxbtEL1HjdNhoU3SVqJftFΟι Ιρλανδοί καλούνται σήμερα να αποφασίσουν σε σημερινό δημοψήφισμα για την κατάργηση της Γερουσίας (Seanad Éireann), της Άνω Βουλής της χώρας, μία πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση επί τη βάσει μίας διπλής προοπτικής, αφ’ ενός «μίας δημοκρατικής μεταρρύθμισης» και αφ’ ετέρου την εξοικονόμηση δαπανών σε μία περίοδο δραστικής λιτότητας.

Το ενδεχόμενο να καταγραφεί ένα αυξημένο ποσοστό αποχής στην εκλογική διαδικασία, που ξεκίνησε στις 07:00 και θα διαρκέσει έως τις 22:00 (τοπική ώρα· 09:00-24:00, ώρες Ελλάδας), καθώς και ο μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων που δηλώνουν αναποφάσιστοι, καθιστούν αβέβαιο το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από αύριο το απόγευμα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το μεταρρυθμιστικό αυτό σχέδιο του πρωθυπουργού Έντα Κένι συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες να εγκριθεί από το εκλογικό σώμα. Σύμφωνα με έρευνα για την εφημερίδα Irish Times, το 44% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της κατάργησης της Γερουσίας, το 27% τάσσεται κατά της προοπτικής αυτής, ενώ αναποφάσιστο παρουσιάζεται το 21% και το 8% δηλώνει πως θα απόσχει.

«Η Σάναντ ουδεμία εξουσία κι ισχύ έχει και δεν είναι δημοκρατική. Κοστίζει 20 εκατ. ευρώ τον χρόνο και δεν εμπλέκεται σε καμία πτυχή του ιρλανδικού δημόσιου βίου, όπως θα όφειλε», τόνισε χθες βράδυ ο Κένι σε μήνυμά του στο YouTube για να στηρίξει την κίνησή του.

«Άλλες μικρές χώρες, όπως η Σουηδία και η Δανία, έχουν αποδείξει σαφώς πως μία και μόνη κοινοβουλευτική συνέλευση όχι μόνον κοστίζει λιγότερο, αλλά εργάζεται επίσης καλύτερα και με μεγαλύτερη διαφάνεια. Έπειτα από μια 70ετία μίας παγιωμένης κατάστασης είναι καιρός να κάνουμε οικονομίες και να θέσουμε το δημόσιο συμφέρον υπεράνω αυτού των πολιτικών και να καταργήσουμε τη Γερουσία», πρόσθεσε.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Κένι κατηγορούν το κυβερνών κόμμα Φίνε Γκαέλ ότι υπό το προκάλυμμα της περικοπής δαπανών επιχειρεί να συγκεντρώσει εξουσίες, αντί να αποδύεται σε μία ευρύτερη πολιτική μεταρρύθμιση.

Δυναμικότητας 60 εδρών, η Γερουσία όντως έχει μετεξελιχθεί σε έναν απλό υποδοχέα των προς υπογραφή εγκεκριμένων νομοσχεδίων από το Κοινοβούλιο (Dáil Éireann). Η μόνη εξουσία που διαθέτει είναι η δυνατότητα να καθυστερήσει την έγκριση ενός νομοσχεδίου επί 90 ημέρες—κάτι το οποίο στα 75 χρόνια ύπαρξης του σώματος έχει συμβεί μόλις δύο φορές.
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τελευταίες Αναρτήσεις